18-szor hatékonyabb az interaktív nyelvtanulás

Kutatások bizonyítják, hogy az emberi agy 18-szor több információt képes befogadni és megjegyezni azonnali alkalmazás során, mint egy hagyományos osztálytermi "passzív" tanulási folyamat alatt.

Passzív tanulás

Sokaknak a passzív és az aktív tanulás fogalma tisztázatlan, pedig az igazság az, hogy kritikus a kettő közötti különbség.

Tanulási piramis

"Én 12 évig tanultam angolt az iskolában, de alig emlékszem valamire, úgyhogy teljesen előről kellene kezdeni..."

Temérdek ilyen üzenetet szoktunk kapni, ahol sok sok év nyelvoktatásnak sajnos nyoma sincs szeretett diákjainknál.

Amennyiben neked is hasonló a múltad a nyelvekkel, egyrészt szeretnénk megnyugtatni, hogy nem vagy egyedül, illetve ha megfogadod tanácsaink, innentől határ a csillagos ég!

Másodsorban, sajnos a közoktatásban, tisztelet a kivételnek, nagy eséllyel passzív tanulási folyamatban veszel részt.

Ez azt jelenti, hogy a tanult anyagot passzívan kell befogadnod és feldolgoznod, kevés esélyed van az interaktivitásra és az azonnali használatra, mely folyamatok során a leghatékonyabban rögzül a tudás.

Aktív tanulás

Az aktív nyelvtanuláshoz interakcióba kell kerülnünk. Fel kell használni a tudást, a leggyorsabb és leghatékonyabb rögzülés érdekében.

Minél gyorsabban tudjuk ezt megtenni, annál jobb lesz az eredmény is.

Sokaknak ez igen nagy nehézséget okoz, hisz ki kell lépni a komfortzónából és elkezdeni aktívan használni a nyelvet. Ehhez az iskolapad, csoportos órák sajnos nem nyújtanak elég lehetőséget.

Milyen módon lehet aktív nyelvtudásra szert tenni?

  • idegen nyelvkörnyezet (fontos megjegyezni, hogy interakcióba lépés kell hozzá, ha csak hallgatjuk, az is sokat segít, de muszáj elkezdeni minél aktívabban nekünk is kommunikálni)
  • beszédpartner/language exchange partner (ebben az esetben akár a korrekció, magyarázatok, amit egy szakképzett nyelvtanár tud adni, hiányozhat)
  • 1 tanár 1 diák nyelvórák (itt a megfelelő szakmai háttér mellett, óriási előny, hogy az óra 100%-ban Rólad szól és egyből az órán kell alkalmazni a tanultakat)