"Nekem ez nem fog menni!"

"Nekem ez nem fog menni"

Nekem ez nem fog menni!
Béna vagyok!
Ezt valaha megtanulom?
Sose fog sikerülni...

Ha így gondolod, tényleg nem fog sikerülni, mivel nem hagyod, hogy sikerüljön. Minden fejben dől el.

De próbáld csak meg egy kicsit másképp! Egyetlen szócska borítja fel az egész világot benned, aminek az eltűntetése nem is annyira nehéz, mint amilyennek gondolod. Mondd inkább ki a következőt: „Nekem ez menni fog!!!”, és ezzel a nem szócskát elküldtük vakációzni, melynek köszönhetően ő is és mi is jobban érezzük magunkat.

Nyelvtanárként gyakran szembesülök a negatív hozzáállással a diákok körében, ami nagyban megnehezíti a dolgomat. Ezért nem hibáztathatok senkit sem. Mindenkinek lehetnek rossz napjai, amikor is kevésbé érzi magát erősnek és önbizalomtelinek, de ez az érzés nem hatalmasodhat el az emberen. Nem lehet folytonos, csupán alkalmi vagy átmeneti időszak. Persze az is hozzátesz a dologhoz, hogy mi magyarok, sajnos hajlamosabbak vagyunk a pesszimizmusra a többi néphez képest, melynek jelenlétét tovább erősíti egy-egy negatív emlék pl. az általános iskolából. Ha sorozatosan rossz jegyeket szereztél tegyük fel angolból (annak ellenére, hogy tanultál), akkor már automatikusan generáltad saját magadban a sikertelenség fogalmát, így a vonzás törvénye alapján a következő számonkérés eredménye sem a várt eredményt hozta.

Mit tudtok tenni ti, diákok, ha eluralkodik rajtatok a pesszimizmus?

  1. Próbáljatok meg kicsit elvonatkoztatni az eddigi negatív tapasztalatoktól, kezdjetek tiszta lappal, és adjatok nekünk Consteach tanároknak egy esélyt, hogy segítsünk bebizonyítani: MENNI FOG közös erővel!
  2. Ha már befizettétek a nyelvórák árát, akkor valószínűleg a motivációtok megvan, és a motiváció pozitív hozzáállást vonzz maga után, ugyebár!
  3. Ha elönt a negatív érzés, vegyél egy mély levegőt, nyugodj meg és kezdd elölről tiszta fejjel!
  4. Ne mondogasd folyamatosan, mert ettől senkinek sem lesz jobb! Csak magadat hátráltatod.

Mit tehetünk mi Consteach tanárok a negatívabb hozzáállással?

  1. Az első pár negatív megnyilvánulást egész egyszerűen ignoráljuk, mintha meg sem hallottuk volna és haladjunk tovább az anyaggal!
  2. Ha fokozódik a negatív hozzáállás és egyre gyakrabban kerül elő, próbáljunk meg könnyebb feladatot adni a sikerélmény érdekében és később visszatérni a nehezebb feladatra.
  3. A prédikációt hagyjuk meg másnak! Egyszerűen kontrázzunk csak rá, hogy de menni fog! Próbáljuk meg még egyszer! Ugyanis nagyon fontos a baráti és bizalmas környezet megteremtése ahhoz, hogy biztonságban és magabiztossággal merjen megszólalni a diákunk.

Moroz Viktória - orosz tanár,
Consteach