Nyelvtanulás: csoportban vagy egyénileg?

Azt már tudjuk, hogy a mai világban a nyelvtudás kritikus fontossággal bír, jövőnk szempontjából.

Most viszont egy olyan dilemmát fogunk megvizsgálni, ami sokak számára felmerülhet, és a nyelvtudás megszerzéséhez kapcsolódik.

Melyik a hatékonyabb? Csoportos oktatás vagy magántanár?

Jómagam tanítottam csoportban és egyénileg is, személyesen is és online, voltam tanuló szintén csoportban és egyénileg is, vettem részt kiváló és "nem éppen kiváló" oktatásban is.

Így mondhatjuk azt, hogy van egy rálátásom erre a kérdéskörre! Annak ellenére, hogy mi kizárólag Egyéni, Online nyelvoktatással foglalkozunk, mindkét lehetőséget igyekszem objektíven kifejteni.

Lássuk a medvét!

Csoportos nyelvtanulás:

A nyelvtanulás talán legelterjedtebb módja, hogy iskolai keretek között, csoportban tanulunk. Ezen belül számos formában (céges továbbképzésen, nyelviskolában, nyelvi stúdióban, stb.) működnek nyelvcsoportok, amelyeknek azonban sok közös tulajdonságuk van. Mivel egy nyelvcsoportban többen tanulnak együtt, így ez a tanulásnak egy nagyon interaktív és kommunikáció központú formája, amely kifejezetten alkalmas arra, hogy életszerű szituációkban lehessen gyakorolni a nyelvet. Mivel az egyes tanulóknak más-más erősségeik lehetnek, így segíthetnek minket illetve motiválhatnak anélkül, hogy az az érzésünk lenne, hogy a másik mindent tud, mi pedig semmit (mint például egy magántanárral). Illetve a társaságnak köszönhetően közös élmény lehet a tanulás.

Amit viszont sokan figyelmen kívűl hagynak: számos tényező megléte kell ahhoz, hogy egy csoport hatékonyan tudjon működni!

1. Csoportlétszám:

Ez legyen majdhogynem a legfontosabb szempont, amit figyelmbe veszel: egy 15 fős csoportban kizártnak tartom, hogy elegendő figyelem jut rád.

10-ből 7 jelenetkező diákunk általánosban és gimnáziumban is tanult nyelvet és gyakrolatilag teljesen kezdő szinten érkeznek hozzánk.

Persze vannak kivételek, akiknek a suli igen jól megalapozta a nyelvtudását. (röpke 12 év alatt)

Javaslatom erre: 3-6 fős csoport!

2. Előzetes szintfelmérés:

Mivel az emberek többsége már általában valamilyen formában tanult nyelvet, így fontos, hogy olyanok kerüljenek egy csoportba, akik hasonló nyelvtudással rendelkeznek, azonos szinten tartanak. Ennek felmérésére a legtöbb nyelviskolában szintfelmérő teszteket vagy a tanárral való előzetes beszélgetést alkalmaznak. Sajnos itt nem végeznek mindig alapos munkát, illetve bizonyos faktorok csak a tanulás során derülnek ki, az adott diákról. Az egy dolog, hogy milyen szinten jelentkezel, de milyen gyorsan tanulsz?! Mi a helyzet akkor, ha két hét alatt már sokkal előrébb jársz mindenkinél, vagy fordítva, esetleg lemaradsz?

3. Csoport összetétel:

A jó hangulatnak és a hatékony együttműködésnek is feltétele, hogy a csoport tagjai megtalálják a hangot egymással, legyen közös pont az érdeklődésükben, illetve hasonlóak legyenek az elvárásaik és a céljaik. Ha motiváltak a csoporttársaid, Téged is "húzhatnak előre", ahogy az ellenkezője is megtörténhet. Ha jó a kiejtésük, képességeik, nyelvérzékük a társaidnak, Rád is pozitív hatással lesznek, ahogy az ellenkezője is megtörténhet.

(Lásd: külföldi nyelviskolákban a vendégmunkásoknak kialakított nyelvi képzések, ahol sajnos több rossz tapadhat rád, mint jó)

4. Ár:

A csoportos oktatás "kedvezőbb" árat biztosít, ugyanis az oktató bére több ember felé oszlik.

Ahogy az oktató figyelme is. Quality or Quantity, azaz minőség vagy mennyiség, ahogy tartja a mondás.

Itt el kell dönteni, hogy mennyi tudást, figyelmet és fejlődési potenciált szerzek a csoportos oktatásom során, s ezért mekkora összeget fizetek.

5. Időbeosztás:

Sajnos ez az egyik gyengepontja a csoportos nyelvtanulásnak. Fix időponthoz kötött órák, melyek nem teszik lehetővé az időpontok mobilizálását, s legtöbbször hétvégén vagy speciálisabb idősávokban (kora reggel, késő este) már nincs is lehetőség órára.

Személyes véleményem:

A csoportos oktatás hasznos tud lenni, főleg gyerekkorban (egészen az óvodás korban) tartom a legműködőképesebbnek, ott ugyanis az interakció mennyisége hatványozottan számít, míg később sajnos már kevésbé fog úgy az agyunk, mint egy szivacs és ha nincs a mennyiség mögött minőség, nem sok jóra számíthatunk.

Csoportos óra

Kinek ajánlanám és milyen formában?

  • olyannak, aki csoportban motiváltabb tud lenni, illetve nem fél megszólalni, ha arra kerül a sor
  • 3-6 fős csoportban
  • lehetőleg olyan csoportot és oktatást kéne keresned, ahol végig idegennyelven történik a kommunikáció
  • hasonló szintű és fejlődési képességű emberekből áll a csoport

Egyéni tanulás, magántanárral:

Ha nem csoportban szeretnénk tanulni, akkor kereshetünk magántanárt, aki csak velünk foglalkozik és így akár speciális igényeinket is figyelembe tudja venni. Lehet itt szó például állandóan változó időbeosztásról, amihez nem lehet csoportot igazítani, speciális tanulási stílust vagy igényeket, egy meghatározott helyzetre, pl. idegen nyelvű interjúra való felkészítést, vizsgafelkészítést csak bizonyos készségekből, stb.hasonló szintű és fejlődési képességű emberekből áll a csoport

A legfontosabb, hogy megfelelően válasszunk tanárt, hiszen az egyéni tanulás még önmagában nem garantálja a sikert. A következő szempontokat mindenképpen mérlegeljük mielőtt valaki mellett elköteleződünk:hasonló szintű és fejlődési képességű emberekből áll a csoport

1. Céljaink:

Legelőször azt kell végiggondolnunk, hogy mit szeretnénk elérni, mi a legfőbb célunk a nyelvtanulással. Ha például nyelvvizsgára készülünk, akkor olyan tanárt válasszunk, aki tájékozott az adott nyelvvizsga típus követelményeit illetően és van gyakorlata a felkészítésben. Mivel a vizsgafelkészítés a nyelv ismeretén kívül speciális készségek megtanítását is magában foglalja, így ebben az esetben inkább válasszunk nem anyanyelvi, rutinos tanárt. Ezzel szemben, ha külföldre készülünk és a mindennapi boldoguláshoz van szükségünk a nyelvre, akkor ideális választás egy anyanyelvi tanár, aki lehetőség szerint a célországból származik, hiszen ő a helyi nyelvjáráson túl számos „bennfentes” jó tanáccsal is elláthat minket.

2. A tanár képzettsége:

Fontos hogy olyasvalakit válasszunk aki rendelkezik a mi céljainknak megfelelő képzettséggel. Ha például szaknyelvet szeretnénk tanulni, akkor mindenképpen kérdezzünk rá, hogy a leendő tanárunk rendelkezik-e az adott szaknyelvi vizsgával, vagy anyanyelvi tanár esetén dolgozott-e az adott szakterületen.

3. A tanár személyisége:

A magántanár kiválasztásánál a szakmai szempontok mellett szintén nagyon fontos, hogy olyan valaki mellett döntsünk, akivel emberileg is hatékonyan és jó hangulatban tudunk együtt dolgozni. Legyen szimpatikus és olyan egyéniség, aki inspirál a tanulásban: szigorú ha az motivál minket, vagy könnyed, laza, ha ilyen hangulatban tudunk legjobban tanulni. Olyan nyelviskolát keressünk, ahol ilyen egyéni igényeket is figyelembe vesznek amikor magántanárt választanak! (Khm Consteach!!!:)

4. Költségek és minőségi biztosítékok:

Az egyéni tanulás a legtöbb esetben költségesebb mint a csoportos tanulási forma, viszont sok szempontból rugalmasabb és személyre szabottabb. Fontos azonban, hogy ne vegyünk zsákbamacskát! Az újságok tele vannak magántanárok hirdetéseivel, de ha biztosra akarunk menni, akkor olyan tanárt válasszunk, akit ismerős kifejezetten ajánl, vagy akiért egy intézmény (nyelviskola, nyelvi intézet, kulturális központ, stb) vállal felelősséget!

5. Rugalmasság:

Talán ez az egyik legnagyobb érték mindközül, a mai rohanó embernek. Az idő. Sokan változó műszakban dolgoznak, melyhez szinte lehetetlen csoportos oktatást igazítani. A magántanár óriási előnye, hogy rugalmas tud lenni feléd, (erre jön rá az, ha ráadásul Online óráid vannak, amihez még utaznod sem kell!!). Akár hétvégén is lehet órád, kora reggel, vagy késő este.

Mikor célszerű tehát az Egyéni oktatás mellett letenned a voksod?

  1. Változó időbeosztásod van, kifejezetten fontos a rugalmasság (plusz segítség, ha a Online órákon keresztül tanulsz, de tényleg).
  2. Személyre szabott módszerre vágysz.
  3. A saját tempódban szeretnél haladni, nem bízod a véletlenre.
  4. A legrövidebb idő alatt a legtöbb belőled kihozható eredményt szeretnél elérni
  5. BESZÉDORIENTÁLT órák esetén (ahány ember a csoportban, annyival kell osztani a Te beszédedre jutó időt)

+ 1 dolog: Önállóság. A magántanárral történő tanuláshoz fokozottan kell készülnöd az órákra, ugyanis sokkal gyorsabb tempót tudtok felvenni egy csoportos oktatáshoz képest. Ezt bírni kell, és rá kell szánni azokat a plusz órákat. De egy biztos, hogy megfelelő kezekben ezek a plusz órák később aranyat fognak érni számodra!:)

Önálló