Újévi fogadalom? 5 tipp a sikeres nyelvtanuláshoz!

Itt az újév, ilyenkor hajlamosak vagyunk új fogadalmakat tenni (lásd edzőtermek januárban), azonban igen kevesen tudják fogadalmaikat tovább betartani, mint pár hét. Neked szól az alábbi 5 pont, amennyiben a nyelvtanulás a fogadalmaid közé tartozik!

1. Reális cél kitűzese:

“Januártól napi 2 órát fogok angolozni!” - jelentjük ki bátran év végén két bejgli között, miközben a Reszkessetek betörők 3-at nézzük (magyar szinkronnal). Ez szép és jó, csupán annyi a probléma vele, hogy még ha eddig napi 1 órát tanultunk nyelvet (amire igen csekély az esély valljuk be), akkor is kétszer akkora teljesítményt várunk el magunktól a jövő évben minden egyes nap.

Megoldás: reális cél! Januártól napi 20 perc nyelvtanulás! [amennyiben pedig közbejön valami egyik nap, hisz bármi közbejöhet, következő nap bepótolom]

Tanulás

2. A célunkat segítő környezet megteremtése:

Nézzük meg a különbséget! Tegyünk be egy doboz friss tejet a hűtőbe, és az eláll egy hétig. Tegyünk ki egyet az asztalra, 1 nap után már megromlik. A tejjel van a baj? Nem bizony, hanem a környezetével.

Ugyanez a helyzet a nyelvtanulással is. Olyan környezetet kell megteremtened, mely segíti a célodat.

Megoldás - vedd körül magad a nyelvvel: állítsd be a célnyelvre a telefonod menüjét, tölts le nyelvtanuló appokat, nézz minél többet filmet, sorozatot, videókat a tanulni kívánt nyelven, járj olyan helyekre, ahol az adott nyelvet beszélik.

3. Szeresd meg a nyelvet:

Láttál már olyan profi énekest, aki utál énekelni? Vagy olyan profi szakácsot, aki nem szeret főzni? Az igazság az, hogy jó akkor leszel valamiben, ha megszereted és többé nem egy "pain in the @ss" lesz foglalkozni vele, hanem már várod a következő alkalmat a gyakorlásra, motivál az apró szintek meglépése.

Megoldás: ne kötelesség, nehézség irányából közelítsd meg a nyelvtanulást, hanem egy óriási lehetőségként, egy csodálatos hobbiként és egy szeretni való szokásként.

4. Merj hibázni!

"Az egyetlen ember, aki nem hibázik az, ki soha sem tesz semmit!" Theodore Roosevelt

Idézet

Tapasztalatból mondjuk, ha egyetlen fránya, gonosz emberi tulajdonság létezik, ami meggátol a nyelvtanulásban (is), az a félelem, a félelem attól, hogy rosszul mondunk valamit, vagy attól, hogy mit fognak rólunk gondolni, ha hibázunk. Az, hogy ki mit gondol rólunk, egy boldog élet megteremtése érdekében, számunkra irrelevánsnak kell, hogy legyen. Ez az igazság. A nyelvtanulásban ez pedig sokszorosan érvényes.

Megoldás: felejtsd el azt, hogy tökéletesen kell beszélned már az első pillanattól, a nyelvtanulás is egy hosszú, de gyümölcsöző folyamat, merj beszélni, merj hibázni, aki számít, úgyis segíteni fog majd Neked!

5. Légy nyitott!

Légy nyitott

A magabiztos nyelvtudás kommunikáció és emberi kapcsolatok során rögzül!

Megoldás: próbálj olyan nyitott lenni, mint egy kisgyerek, minél többet kommunikálni külföldiekkel, nyitottnak lenni új kultúrák felé, új ételeket kipróbálni, eseményeken részt venni, akár külföldi túrát szervezni, keresni a hasonló, nyitott emberek társaságát.