Digitális nyelvoktatás: egy új korszak kezdete

Mi történik az oktatással akkor, ha megszűnik a fizikai, “személyes” találkozás lehetősége, nem lehet iskolapadba ülni és mindenkinek otthon kell maradnia?

Erre a kérdésre fog választ adni a jelenleg is még ismeretlen végkimenetelű koronavírus járvány, mely az egész világot egy új, ismeretlen, felfedezetlen és egyben kritikusan nehéz helyzetbe hozta, mind gazdasági, mind egészségügyi, s mind az oktatás terén.

Sok irányból lehetne elemezni a már most megmutatkozó hatásokat, változásokat, mi azonban most elsődlegesen a nyelvoktatást/oktatást vesszük górcső alá, miképp is alakul a közeli és a nem oly távoli jövő, mire számíts, ha meg akarsz tanulni egy, vagy több nyelvet az elkövetkezendő időkben...

Innováció
"Innováció az a képesség, mely révén a változást lehetőségnek, s nem veszélynek tekintjük."
Steve Jobs

A kihívás

Mondhatjuk azt, hogy egy óriási teszt az, ami elé az egész oktatási rendszer került. Mind a közoktatás, mind a magánoktatás, új eszközökhöz kell forduljon, annak érdekében, hogy talpon maradjon.

Mielőtt tovább szaladunk, megjegyzendő, hogy számos kreatív és innovatív ötlet született hasonló horderejű eseményt követve. ( 2008-as gazdasági válság)

Startup

A kérdés az, hogy valóban baj-e, hogy nagyobb szerepet kap a távoktatás és a technológia, és valóban veszélyként kell értelmezzük a (nyelv)tanulás tekintetében a karantént, vagy talán eljött az a pillanat, mikor kénytelenek vagyunk újraértékelni az eddig oktatási rendszert, és felmérni, mi működik, s mi nem.

Online-Era - új paradigma

Új paradigma

Amerikában már most egyre több egyetemi diák adott hangot elégedetlenségüknek, miszerint súlyos tandíjaikat továbbra is hiánytalanul fizetniük kell, pedig az oktatás jelenleg Online zajlik, a tandíj viszont tartalmazza az intézmény fenntartási / "bejárással járó" költségeket is.

Minél tovább tart a karantén, annál nagyobb versenyhelyzet elé áll a hagyományos oktatás az internet által elérhető lehetőségek miatt.

Akár érdemes megnézni, hány ember kezdett el otthonról, Online oktatáson keresztül programozást, nyelvet vagy más piacképes készségekre szert tenni.

Online tanulás

Ebből fakadóan jelentős változásokon mehetnek keresztül az adott oktatási intézmények árazásai is, hogy lépést tudjanak tartani és akár könnyebben kifizethetőek legyen a képzések az új generációnak.

További spekuláció lehet az, hogy egyre kevésbé fog számítani, honnan szereztük meg tudásunk, ugyanis egyre flexibilisebb és szélesebb spektrumból sajátíthatjuk el a legfelkapottabb készségeket, szaktudást, az Online korszaknak köszönhetően.

Korai fázis

Korai fázis

Az Online oktatás kora függetlenül attól, ki mit mond, elérkezett.

A karantén alatt a digitális oktatástól eddig távolálló emberek is vagy esélyt adtak, vagy “szükségesség alapon” kipróbálták az Online oktatást/tanulást.

Bár ez sokaknak komfortzónán kívűli megoldást jelentett, kezdve akár az iskolai, nyelviskolai oktatóktól, egészen az egyetemi oktatókig, ez a változás kétségtelenül elősegíti a felkészülést egy naprakészebb, decentralizált tudáscserére épülő újabb oktatási korszakra.

Ha lehet ezt mondani, még a perspektíva bővítés szakaszát éljük, sok a kiforratlan megoldás, azonban akad pár terület, ahol már most kimagasló sikereket ér el az Online rendszer.

Online nyelvoktatás

Online nyelvtanulás

Jelenleg a karantén alatt a csoportos 10-15 fős nyelviskolai vagy iskolai nyelvórák helyett most a kiscsoportos vagy egyéni, Online nyelvórák veszik át az irányítást.

Zoom? Skype? Hangouts?

Ha nyelvtanulásról beszélünk, egy a lényeg: minél többször, minél hatékonyabban találkozni tudj az adott nyelvvel. És ne csak passzívan, hanem aktívan is gyakorolni tudd azt. Ebben egy szakavatott oktató aligha nélkülözhető, ki segíti a diákot a nyelvtanulás kihívásokkal teli útján.

Sőt, lehet, hogy így még hatékonyabb is?

3 érv az Online nyelvtanulás mellett

Tanulás ideje

Időhatékonyság

Bár jó látni a csoport/iskolatársakat, vagy az oktatónkat, "testközelből", az utazás azonban rengeteg időt képes elvenni mindkét féltől.

Gondoljunk bele, egy év alatt hány órát utazunk el... 100? 200? 300 órát?

(500 - 1000 óra alatt már meg lehet tanulni egy nyelvet..:)

Hatásfok

Hatásfok

Amellett, hogy Online tanulni költséghatékony (kezdve akár az utazáson megspórolt összeggel), a túl magas létszámú csoportok helyett itt már preferáltabbak a kiscsoportos vagy egyéni órák.

És azt nem is kell ecsetelni, hogy a nyelvoktatást nézve az, hogy az óra 100%-a a diákról szól, körülbelül a kamatos kamathoz hasonlítható. Hasonlítsuk össze, hogy egy 15 fős csoportos órán mennyit tudjuk gyakorolni a beszédet, hány %-a esik ránk a figyelemnek, kontra hány % figyelmet kapunk egy 1 tanár 1 diák, Online nyelvóra esetén.

Flexibilitás

Flexibilitás

Mondhatjuk azt, hogy ez nem szempont, de mind emberek vagyunk. Ki ne szeretne inkább kényelmesen az otthoni jól bevált kanapén egy csésze kávé kíséretében részt venni a nyelvórán?
Arról nem is beszélve, hogy akár a koránkelők, akár az éjszakai baglyok is megtalálják számításaikat, hisz kora reggeltől késő estig, illetve hétvégén is lehet Online nyelvórád!

Pozitív jövőkép

Mindent összevetve, a jelenlegi helyzet feloldódása utáni időszakról nehéz jóslatokat mondani, egy biztos, hogy mind a személyes oktatásnak, mind az Online oktatásnak meg van és meg is lesz a helye a világban.

Csupán annyi történt, hogy az utóbbi is egyre jobban a mindennapunk része lehet idővel...